Whence the Whitney's Windows?
Palabras clave : 
Windows
Whitney
Breuer
Materias Investigacion::Arquitectura
Fecha de publicación: 
2016
Editorial : 
Servicio de Publicaciones Universidad de Navarra
ISBN: 
978-848081-518-5
Cita: 
Blankenbaker, Sarah (2016), ""Whence the Whitney's Windows?"", En: Alcolea, R.A., Tárrago-Mingo, J., (eds.) en Congreso internacional: Inter photo arch ""Interacciones"", (pp. 36-43)
Resumen
It winks with oddly shaped eyes protruding from the profile of an equally enigmatic face. Or perhaps it’s a fortress, hiding secret hunters behind openings like gun ports dotting the Maginot Line. Whatever it seems to resemble, Marcel Breuer’s 1966 Whitney Museum is odd. Chief among its eccentricities are its windows, which are noted in nearly every account of the building, however divergent the descriptions. Explained by Breuer as a solution to a problem put before him by the Whitney’s board, the windows were, according to him, simply means to “provide a connection to the exterior”. The artificial lighting specified in the design brief resulted in spaces optimized for viewing art, but also closed-off, cold, and disorienting. Thus, windows were added to relieve the monotony of the interior. However, were a simple solution truly the motivation for the openings, surely a more common window type would have sufficed. Whence, then, the Whitney’s windows? Although many explanations for the Whitney have been offered by various authors, most accounts rely either upon the figural nature of its exterior and consequent resemblance to other things or upon its supposed functionalism. Taking resemblance as its starting point, this paper develops an alternative account by considering the windows photographically.
Aparece en las colecciones:

Ficheros en este registro:
Fichero: 
Whence the Whitney's Windows.pdf
Descripción: 
Tamaño: 
1,03 MB
Formato: 
Adobe PDF


Los ítems de Dadun están protegidos por copyright, con todos los derechos reservados, a menos que se indique lo contrario.